Република България
Община Ямбол

Вие сте тук: Начало » Култура » Фестивали

Фестивали

 

Маскараден фестивал „Кукерландия”

Маскарадният фестивал „Кукерландия“ се провежда в Ямбол всяка година между Местни и Сирни заговезни. Международното събитие завладява града със синтеза на вековни традиции и обичаи, звуци, светлина и пъстрота. В продължение на няколко дни по това време на годината градът се оглася от десетки хиляди хлопки и звънци на маскарадни групи от цялата страна и от чужбина. Със страшните си маски и пъстроцветни костюми те изпълняват древни обичаи по прогонване на злините и духовете  в края на зимния сезон. Всяка от маскарадните групи преминава пред погледите на журито и зрителите, представяйки своята уникалност. Освен пищното дефиле на кукерските групи, което е с конкурсен характер и събира хиляди зрители от близо и далеч като акцент на фестивала, в града по време на всяка „Кукерландия“ цари приповдигната атмосфера сред жителите и гостите, провокирана от множеството съпътстващи прояви - базари, конкурси и атракции. Деца и възрастини се включват в концерти, рисуване на графити, измайсторяване на страшни кукерски маски, различни по характер изложби, конкурси и дегустации.

 

 

Национален коледарски празник

Всяка година навръх Рождество Христово в Ямбол се провежда Националният коледарски фестивал. В празничния коледен ден на площада пред община Ямбол се събират коледарски групи от цялата страна. В магията на стария български обичай коледуване се потапя всеки, дошъл да наблюдава фестивала. Всяка от групите представя персонажи, музикален съпровод, коледарски песни и благословии, характерни за спецификата на своя регион пред журито и публиката, а ямболските коледари представят характерния единствено за региона коледарски буенек. На сцената пред сградата на общината се изявяват детски, певчески, обредни и танцови групи от цялата страна. Приповдигнатата атмофера и веселото настроение се допълват от изобилието от искрящо вино и примамливи вкусотии около площада. Предаван от бащи на синове ритуалът по коледуването пречиства душите на зрителите в центъра на града, а благословиите и пожеланията на коледарските групи за здраве и късмет през годината се отправят към всички. Награди получават най-добрите състави, персонажи, изпълнители на автентични коледарски благословии и майсторите на най-красивите обредни хлябове.

 

 

 Национален куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник”

Националният куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” с международно участие се провежда в Ямбол на всеки 2 години през пролетта и е под егидата на Министерството на културата. Домакин е Държавен куклен театър „Георги Митев” – Ямбол. Фестивалът е със състезателен характер и е уникален с това, че има две направления - литературен конкурс за написване на пиеса и конкурс за спектакъл. По време на фестивала на ямболска сцена най-доброто от себе си дават актьори от куклените театри на цялата страна и гости от чужбина. Кукловодите омагьосват, а публиката с грейнали очи следи всичко, което става на сцената. В рамките на куклено-театралния фестивал градът ухае на театър. Децата се опияняват от красотата на едно от най-старите изкуства, а техните майки, бащи, баби и дядовци с нескрита усмивка си припомнят детството. Магията на кукления театър – декорите, осветлението, приказните сюжети и оригиналните персонажи, зареждат с положителни чувства посетителите на представленията и ги пренасят приказния свят на куклено-театралното изкуство.

 

 

Арт фестивал „Отворени пространства”

Арт фестивалът „Отворени пространства” се осъществява от община Ямбол по проект „Долината на Тунджа – палитра от цветове, музика и танци” и е събитие от общоградски мащаб. В рамките на няколко дни в различни пространства от града се организират иновативни културни събития, които жителите и гостите на Ямбол могат да наблюдават или да участват в тях. Артисти от различни жанрове и от разнородни културни институции от общината се обединяват, вдъхновени от нови начини за възприемане на градските пространства. Организират се фестивални шествия и паради, театрални и шоу представления, ателиета за различни жанрове изкуство, забавни игри за деца и възрастни, концерти, театрални представления, изложби и всевъзможни атракции. Всеки, докоснал се поне до малка част от фестивала, вижда Ямбол по друг начин. Визуалното и творческо изкуство, както и творческите ателиета променят града по време на фестивала и носят много усмивки и уникални емоционални преживявания. Колоритът на общоградското събитие е безспорен, а хората с добри идеи и богато въображение са на гребена на вълната.

 

 

 Музикални празници „Златната Диана”

Ежегодно през пролетта в Ямбол се провеждат Музикалните празници „Златната Диана”, чиито домакини и организатори са община Ямбол и Камерен ансамбъл „Дианополис”. Неизменна традиция е при откриването на празниците първият концерт да изпълни Ямболският камерен ансамбъл „Дианополис”. В рамките на няколко дни Ямбол става център на класическата музика и привлича любители на този вид изкуство от различни градове на страната. На ямболска сцена се изявяват както доказани имена от страната, така и талантливи млади певци и инструменталисти от цяла България. Жителите и гостите на града имат възможността да се насладят на вокалните изпълнения на известни оперни артисти. Джаз-музиката също има своето място в рамките на Музикални празници „Златната Диана”, особено за по-младите зрители. Вниманието на публиката към стилните и професионални изпълнения на местни и гостуващи творци е най-сигурният белег за успеха на „Златната Диана”. Така музикалните празници вече са неотменна част не само от местния, но и от националния културен живот.

 

Театрални празници „Невена Коканова”

Театралните празници „Невена Коканова” се провеждат всяка година в първата половина на месец юни на сцената на Ямболския драматичен театър, носещ името на бележитата българска театрална и филмова актриса Невена Коканова, която започна своята кариера на ямболска сцена. Организатори са община Ямбол и Министерството на културата. Първото издание на театрални празници „Ямболска пролет” е през 1962 г., а през 2004 г. празниците са възстановени и носят името на Невена Коканова. С желание за театралните празници пристигат трупи от страната и радват публиката в Ямбол. Като град, дал на театъра в страната първия периодичен печат за театрално изкуство и първата българска театрална актриса Матилда Попович, Ямбол и неговата публика награждават със своето отношение и висока оценка гостуващите актьори. Празниците са не само на театъра, но и на духа. Няма жури или комисии, а публиката е тази, която се радва на представленията. Традиция по време на театралните празници е да получат грамоти с лика на Невена Коканова и копия на ритуални тракийски съдове.

 

 

Графити фест-Ямбол

От няколко години община Ямбол и Младежки дом "Георги Братанов" са домакини на иновативно младежко културно събитие.Графити фестивалът превръща през месец май ямболския парк в едно голямо пъстро платно.В микса между природа и флакони се включват изявени майстори на изкуството за рисуване със спрей от цялата страна.Различни по стил и звучете музиканти добавят много атмосфера в празника на графитите.Аткарктивното събитие се допълва с байк-умения и оригинални скейтбордистки трикове.Всеки участник върху своето платно представя не само до съвършенство усвоените техники на модерното изкуство, но и изразява себе си и своите интереси в плетеницата от форми и цветове.Настроението е на ниво,изкуството и забавлението вървят ръка за ръка,а паркът се изпълва с усмихнати млади хора,откриващи себе си в съвременния живот и показващи своето виждане за него в творенията си.

 

 

Национален фолклорен фестивал "Родило се,преродило"

Като град в сърцето на Тракия – най-голямата и богата етнографска област в България, Ямбол пази и развива фолклорното богатство на този регион. Едно от доказателствата за това е провежданият от десетилетия всяка пролет в града Националнален детски фолклорен танцов фестивал „Родило се, преродило“. Така на ямболска сцена своите музикални умения във фолклорния стил мерят ученици от цялата страна. В конкурса се състезават както индивидуални и колективни изпълнители на народна музика до 19-годишна възраст, така и танцови формации от страната.

 

 

Национален мотосъбор

Началото на мотосезона в България се дава по традиция всяка година в Ямбол.Първият голям мотосъбор обединява мотористи не само от страната,но и от чужбина.Те си дават среща сред живописната природа на връх Бакаджик в близост до града.Рокерският събор впечатлява както участниците,така и гостите с изобилие от аткрактивни игри и състезания с награди,рев на мотори,много рок музика и добро настроение.След официалното откриване е традиция рокерите да направят своята внушителна обиколка по улиците на Ямбол.Забавленията продължават на близка до Ямбол писта,където драг и стънт-надпревари вдигат адреналина на феновете на високите скорости.Отново на Бакаджика забавленията продължават с организирани състезания по канадска борба,дърпане на въже,надяждания,надпивания с бира,конкурси за най-красив мотор,най-млад и най-възрастен рокер и много други изненади.